Βιογραφικό

Ο Φάνης Κουρουκλίδης γεννήθηκε στις 20/10/76 στην Παναγία Φανερωμένη του Δήμου Θεσσαλονίκης από γονείς πoντίους, την Αλεξάνδρα Χριστοφορίδου και τον Άγγελο Κουρουκλίδη. Έχει άλλα δύο αδέρφια, τον Σταύρο που είναι ο πρωτότοκος και τη Μαριάννα που είναι η μικρότερη της οικογενείας.
Η καταγωγή του πατέρα του είναι από το Πολυδένδρι – Ασκού – Λαγκαδά του νομού Θεσσαλονίκης. Η καταγωγή της μητέρας του είναι από το Φίλυρο Θεσσαλονίκης. Η προσφυγική καταγωγή του από την πλευρά του πατέρα του είναι από το Ακ-Τας των Κοτυώρων. Από την πλευρά της μάνας του είναι από την περιοχή του Κάρς και τη Σαντά της Τραπεζούντας.
Τα πρώτα του παιδικά χρόνια τα έζησε στην Παναγία Φανερωμένη, όπου σε ηλικία 6,5 χρονών και με την παρότρυνση της πολυαγαπημένης του μητέρας Αλεξάνδρας, διδάχτηκε για πρώτη φορά την ποντιακή λύρα.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, αναδείχτηκε το φυσικό του ταλέντο και σε ηλικία 12 ετών έγινε ο πιο μικρός επαγγελματίας λυράρης του ποντιακού ελληνισμού. Δάσκαλός του στα πρώτα του βήματα είναι ο θείος του Σταύρος Κουρουκλίδης. Στη συνέχεια και για 3 με 4 χρόνια τον ανέλαβε ο « Δάσκαλος των Δασκάλων» Τάκης Σαχινίδης. Ο οποίος ουσιαστικά γαλούχησε και ενέπνευσε το μικρό του μαθητή διαμορφώνοντας το παίξιμό του στη λύρα. Αργότερα, μελετώντας το παίξιμο του καταξιωμένου και σεβαστού λυράρη Παναγιώτη Ασλανίδη, δεξιοτέχνη του δοξαριού, βελτίωσε ακόμη περισσότερο την ήδη αξιόλογη τεχνική του.
Η πρώτη του επαγγελματική δουλειά στα ποντιακά μαγαζιά έγινε στο πλευρό του Τάκη Παπαδόπουλου που τον βοήθησε αμέριστα στα πρώτα του αυτά βήματα. Η πρώτη αυτή και συνάμα ιστορική για το Φάνη Κουρουκλίδη συνεργασία σε ηλικία μόλις 12 χρονών έγινε στο κέντρο «Φαντασία» το Σεπτέμβριο του 1988, στον Κορινό Κατερίνης.Δύο χρόνια αργότερα το 1990 και αφού απέσπασε την αποδοχή του κόσμου με την πρώτη επιτυχημένη εμφάνισή του, συμμετέχει στο μουσικό σχήμα του κέντρου «Πλατανάκια», στη στροφή του Φιλύρου, πάλι στο πλευρό του Τάκη Παπαδόπουλου.


σελίδα 1η, 2η, 3η,
 

Ενημέρωση μέσω mail

τελευταία ενημέρωση: 10/12/2011


Online

Επισκέπτες Μέχρι Τώρα